132483 Böker Manufaktur Solingen Pure CPM Bog Oak Chef's Knife
Popis produktu
Kuchařský nůž je jedním z nejdůležitějších nožů v kuchyni a je součástí standardní základní výbavy. Má o něco širší a delší čepel než univerzální nůž. Štíhlá špička je vynikající pro krájení cibule nebo drobné zeleniny. Díky své délce lze použít i jako nůž na maso. Bez problémů se s ním dá krájet i velká zelenina.
Dánský design jako styl vznikl v polovině 20. století a byl silně ovlivněn myšlenkami německého Bauhausu. Toto designérské hnutí vyvinulo svůj vlastní styl, který se vyznačuje jednoduchou formálností, minimalismem, přehledností a funkčností, jakož i využitím nejmodernějších průmyslových technologií pro realizaci tohoto designérského jazyka. Za touto tradicí stojí také dánský designér a zakázkový nožář Jens Anso, který přesně s těmito nároky navrhl pro Boker sérii kuchyňských nožů Boker Pure. Tyto nože se vyznačují jedinečnou klasicistní jednoduchostí linie s výbornou rovnováhou, polohou ruky a funkčností.
Aby BOKER dodržel estetickou kvalitu série i po technické stránce, používá práškově-metalurgickou ocel CPM-154. Tato ocel se vyrábí roztavením již tak vynikající oceli 154CM a přidáním dalších karbidů. Potom se rozpráší ve vakuu a ochladí se proudem studeného vzduchu. Výsledný ocelový prášek se lisuje a speká pod teplotou tavení. Tímto způsobem lze obohatit ocel o mnohem vyšší koncentraci karbidů, než je u běžných čepelových ocelí. Jsou to právě karbidy, které dodávají oceli tvrdost a zachování ostrosti.
Puristický design podtrhuje použití domácího slatinného dubového dřeva jako materiálu rukojeti. Jedná se o dubové kmeny, které po staletí ležely v bažinách nebo březích řek a byly nalezeny při odvodnění oblastí. Kyselina tříslová z dubového dřeva se po dlouhou dobu pojí se železitými solemi vody, díky čemuž je dřevo velmi tvrdé a dodává mu noblesní tmavě hnědou barvu.